Woensdag avond werd er op de deur geklopt. Het was Peter van PeterSport, een klein winkeltje in Lagan waar je diverse sport artikelen, regenkleding maar vooral alles op vissportgebied kopen kunt.
We kennen Peter, ik weet zijn achternaam niet eens, een beetje omdat we wat visgerei bij hem hebben gekocht, fiets helmen en wat andere spulletjes
(dit in het verlengde van de spreuk die altijd op de molen in Ten Boer hing).
Verder heeft hij ons geholpen met het opruimen van een overschot aan appels die hij in het bos aan de zwijnen voerde met oog op de jacht.
"Hebben jullie vrijdagavond iets te doen?" "Nee? Dan zijn jullie van harte welkom om kreeft te komen eten."
En weg was hij weer...En wij stonden verbaasd over in de hal....
We werden die vrijdag gastvrij ontvangen. Het huis was gezellig verlicht met kaarsen en de tafel in stijl gedekt en de houtkachel gaf een aangename warmte.
Zijn vrouw, komende uit Californie en nu 18 jaar in Zweden, had als voorafje een kantarellensoep gemaakt met kantarellen die ze zelf geplukt hadden. Deze was geweldig lekker. Ook Artur en Lucia proefden ervan maar vonden het iets minder lekker. Voor hun stond echter een andere verassing op het menu; "Vildsvinhamburgare" met patatjes.
Het zwijn was door hemzelf geschoten en de kinderen vonden hem lekker.
Op tafel kwam een prachtige schaal met kreeften te staan. Deze had hij gevangen in Vättern.
De cursus kreeft eten begon met het openen van een biertje. Erg belangrijk zij Peter waarna hij systematisch begon uit te leggen hoe je een kreeft moest eten.
Voor ik het wist had ik bier, witte en rode wijn een zweeds en een deens apperatiefje bij het eten staan....oef, rustig aan maar. In alle rust werd er gesproken en genoten we van de heerlijke kreeften. Als nagerecht kwam er een kaasplankje op tafel en liep de avond op zijn eind. Het was tijd om naar huis te gaan omdat Artur en Lucia al aardig moe begonnen te worden.
Toen we naar huis liepen keken Karin en ik elkaar aan, verwonderd..versteld...verbaasd
over wat we hadden meegemaakt.
Het is moeilijk om de gastvrijheid te omschrijven, maar zo aardig en eenvoudig (al was het eten verre van eenvoudig).
Ze zeiden niet alleen welkom, ze lieten ons voelen dat we welkom zijn.
zaterdag 15 november 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten